Χρώματα Βενέτης

Χρώματα & Βερνίκια, Τρίκαλα

Σημαντικές συμβουλές στη διαδικασία του βαψίματος

Σημαντικές συμβουλές στη διαδικασία του βαψίματος

Σημαντικές συμβουλές στη διαδικασία του βαψίματος

Σημαντικές συμβουλές στη διαδικασία του βαψίματος

Η προεπάλειψη ή αστάρωμα, είναι μια στρώση που προηγείται της κύριας βαφής και που ως στόχο έχει να σταθεροποιήσει την επιφάνεια υποδοχής, να ρυθμίσει την απορροφητικότητα της και να εξασφαλίσει ικανή πρόσφυση της βαφής στο υπόβαθρο. Οι εσοχές συμπληρώνονται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού (τσιμεντοκονίαμα, ασβεστοκονίαμα, στόκος κλπ.) και οι προεξοχές αφαιρούνται ή αποκόπτονται.

Στη διαδικασία της προεπάλειψης μπορεί επίσης να ενταχθεί, όταν απαιτείται και το σπατουλάρισμα, δηλαδή μια εργασία κατά την οποία επιδιώκεται να διαμορφωθεί λεία επιφάνεια με τη χρήση λεπτόκοκκων.

Μόλις ολοκληρώσετε όλες τις απαρίτητες προετοιμασίες στους τοίχους και την οροφή, και αφού διαλέξετε την μπογιά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, το επόμενο έργο σας θα είναι να υπολογίσετε πόση μπογιά θα χρειαστείτε και να προγραμματίσετε τη σειρά εργασίας. Σε βαμμένες επιφάνειες η κανονική μπογιά θα πρέπει να καλύψει 15 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε λίτρο. Η πιο περιεκτική μπογιά non-drip καλύπτει κάπως μικρότερες επιφάνειες – 12 τετραγωνικά το λίτρο.

Η βάση οφείλει να γίνεται σε μέτριες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και η κάθε στρώση να εφαρμόζεται όταν θα έχει στεγνώσει η προηγούμενη της. Το χρώμα εφαρμόζεται με βούρτσα, πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαφής. Προκειμένου να επιτυγχάνεται χρωματική ομοιομορφία θα πρέπει οι επιφάνειες να χρωματίζονται χωρίς διακοπή εργασίας.

Αν δεν είσαστε σίγουροι οτι διαθέτετε γερό μάτι και σταθερό χέρι είναι προτιμότερο να καλύψετε τις επιφάνειες που βρίσκονται δίπλα σε εκείνες που θα βάψετε. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να κολλήσετε χαρτοταινία στο πλαίσιο των παραθύρων, στην κάσα της πόρτας και σε πρίζες και διακόπτες.

Το χρώμα εφαρμόζεται πάντοτε πάνω σε στεγνή και καθαρή επιφάνεια. Υγρή ή νωπή επιφάνεια δεν επιτρέπει την καλή πρόσφυση ούτε την πλήρη κάλυψη. Ιδιαίτερα σε επιφάνειες σκυροδέματος τα χρησιμοποιούμενα χρώματα θα πρέπει να παραμένουν ανεπηρέαστα και από τα αλκάλια.

Τι να προσέξω στο βάψιμο

Το αστάρωμα δεν είναι πάντοτε αναγκαίο. Πολλές φορές το ρόλο αυτό παίζει μια επιπλέον στρώση από το ίδιο υλικό της βαφής. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος του υποστρώματος και το είδος της βαφής.

Αξίζει να εξετάσετε την πιθανότητα βαφής με μικρά, ηλεκτρικά πιστόλια ψεκασμού αν έχετε αρκετά εντελώς άδεια δωμάτια που πρέπει να καλύψετε με μπογιά, όπως για παράδειγμα όταν μετακομίζετε σε ένα καινούριο σπίτι.

Το πινέλο είναι ένα γνώριμο εργαλείο που μπορείτε να χειριστείτε και να ελέγξετε με ευκολία. Προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστη πείρα. Διαλέξτε ένα πινέλο με πολλές μακριές πυκνές τρίχες σε μέγεθος ανάλογο με τη δύναμη των χεριών σας. Ένα φαρδύ πινέλο 100 χιλιοστών είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να βάψετε τοίχους και οροφές είναι η χρήση ρολού. Τα περισσότερα ρολά για ατομική χρήση έχουν πλάτος 180 ή 230 χιλιοστά. Όπως και μετα πινέλα, όσο πιο φαρδύ είναι το ρολό τόσο περισσότερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλετε για να τα κινήσετε – με άλλα λόγια αυτό που κερδίζετε σε επιφάνεια το χάνετε σε ενέργεια.

Συνήθως η βαφή γίνεται σε δυο ή περισσότερες στρώσεις. Μπορεί επίσης να απαιτηθεί η διάστρωση μια επιπλέον στρώσης μεταξύ προεπάλειψης και κύριας στρώσης βαφής, με μεγαλύτερη αραίωση. Η στρώση αυτή διευκολύνει την πρόσφυση της κύριας βαφής και επιπλέον εξασφαλίζει ομοιομορφία της χρωματικής επίστρωσης.

Έχετε απορίες σχετικά με τη βαφή του σπιτιού σας; Επισκεφτείτε το κατάστημα χρωμάτων Βενέτη στα Τρίκαλα και θα χαρούμε να λύσουμε τις απορίες σας και να σας δώσουμε έμπειρες συμβουλές για την καλύτερη δυνατή επιλογή ασταριών και χρωμάτων και εφαρμογή τους στις επιφάνειες σας.

Δείτε επίσης: Προηγούμενο: |